Lasten lailla

Keskiviikko 29.12.2010 klo 10:03 - Arto Auranen


Pidimme joulunvälipäivänä  viittä lasten lasta vieraanamme, kaikki alle viisvuotiaita. Olihan siinä huisetta, kun vain yksi oli paikallaan pysyvä. Muut menivät meidän pienessä varpusenhäkissämme sitäkin vilkkaamin. Vaimon kanssa meillä oli hauskaa, mutta niin oli lapsenlapsillakin. Etsittiin aarretta ja leikittiin avaimenkätkentää. Oli hiljainen hetkikin jolloin katseltiin Bingua. Oli nakkikioskia josta sai tilata nakit sämpylällä ja mausteita maun mukaan. Perineisesti jo osattiin tapella vuoroista nakkijonossa kuten aikuisetkin.

Nykyään lapset saavat enemmän olla huomion kohteena kuin ennen. Heti kun lapsilla oli asiaa vanhemmat kääntyivät heidän puoleen ja keskeyttivät aikusten jutut. Ilahduttavaa oli seikin, että lapset osaavat jo heti purkaa mielensä ja toiveensa vanhemmilleen sanallisesti.

Aikanamme me odotimme vuoroamme kun aikuisilta sattui suunvuoron saamaan. Leikkitkin piti itse kehtiellä eivät vanhemmat leikkineet meinän kanssa. Mutta ukit ja mummit sentään joskus osallistuivat leikkeihimme, vaikka en muista miten. Mummin sylissä olen pahan mieleni purkanut ja kuunnellut kun hän lauloi virsiä lohdutukseksi.

Niin ne ajat muuttuvat ja monessa suhteessa paranevat. Eletään lapsen ehdoilla, joskus ehkä liikaakin. Mutta varmasti se on parasta kuin liian vähän.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini